zondag 25 november 2012

Muziek leeft voort



Ik kon mijn oren niet geloven toen ik het nieuws op het journaal hoorde. Wat jammer, nog geen twee maanden voor z'n negentigste verjaardag (op 24 januari) moeten we afscheid nemen van, wat mij betreft Nederland's grootste modern-klassieke componist, Simeon ten Holt.

Bovenstaand twee visuele 'hommages' aan hem, collages die ik héél veel jaren geleden maakte, terwijl ik van zijn muziek genoot. Hieronder een detail van een van de klavieren en een stukje bladmuziek, 't was volgens mij de eerste keer dat ik papier met draad combineerde.



Het meest bekende stuk van Simeon ten Holt is wel Canto Ostinato. Een muziekstuk wat heel veel mensen raakt, getuige ook de documentaire 'Over Canto'. Ook ik mag bekennen dat ik 'fan' ben, anders zou ik niet zoveel verschillende versies in huis hebben. Een cd met uitvoering door vier piano's, Canto Ostinato door twee pianos (en daar weer verschillende versies van), een met piano's en marimba's, de bladmuziek. De mooiste vind ik de vier-piano's-op- drie-cd's-versie, dat was de eerste muziek van Simeon ten Holt die in mijn huis kwam, begin jaren negentig.

Groot was mijn verrassing, toen ik ooit in Utrecht moest zijn, het toeval wilde dat dat op 2 november 2007 was. Nietsvermoedend nam ik de roltrap, van het perron omhoog naar de stationshal. Alwaar ik ineens Canto live op víjf piano's gespeeld zag en hoorde worden. En ik kwam op het juiste moment. Ik had maar een paar minuten, moest op tijd naar een afspraak. En nèt toen kwam die hele mooie overgang naar dat mooie gedeelte, en ik hoorde net op tijd dat hele mooiste stukje zelf, ook.

Maar de muziek waarbij voor mij de meeste herinneringen omhoogkomen is Incantatie IV. De uitvoering van Sander Sittig, Annette Middelbeek, Francien Hommes en Kees Wieringa heeft mijn hart gestolen.



In mijn favoriete muziekprogramma - Reiziger in muziek - spraken Han Reiziger en Simeon ten Holt ook met elkaar. In de tijd dat dit programma werd uitgezonden, 1996, had ik geen opname-apparatuur. Gelukkig kon ik het programma alsnog terugzien, toen ik tot mijn blijdschap in 2003 de dvd aantrof in de 11cd-box 'Highlights'.

Jammer dat we hem moeten missen. Zijn muziek is tijdloos, leeft voort. En 89 jaar is een bijzondere leeftijd, die we lang niet altijd halen.
Mooi en waar zijn de berustende woorden die Simeon ten Holt sprak in een ander interview.
"Maak je verder geen zorgen", aldus de componist in dit interview uit 2007, "misschien is dat de tijd om m'n hoofd te ruste te leggen (...), want zo is 't 'n beetje de gang van zaken, in een mensenleven."

zaterdag 24 november 2012

Grote stempel



De voeten zijn vast bij veel mensen 'ondergeschoven kindjes'. In ieder geval bij mij. Tot begin dit jaar waren ze vanzelfsprekende onderdelen van de 'onderdanen' waar ik nooit bij stilstond. Maar ineens kreeg en hield ik last van m'n ene enkel. En besef ik plotseling dat mijn voeten bestáán.

Gelukkig was er de podotherapeut. En tot mijn verrassing had zij iets in haar praktijk wat mijn enthousiasme meteen aanwakkerde.
Een reuzenstempelkussen!

Met mijn voeten als reuzenstempels. Het principe is net iets anders dan die van de stempels die je voor mail art en ander papierwerk gebruikt. Want in plaats van het ininkten van de stempel en die vervolgens afdrukken op papier, zit het papier bij deze blauwdruk tussen de stempel (mijn voet) en het stempelkussen in. Die overigens ingeinkt wordt met de reuzen inktroller die je linksboven ziet.



En hieronder het resultaat. Mooi, zo'n stempelafdruk!
Tegenwoordig wordt deze stempeltechniek verdrongen door 3D voetscanners en andere moderne fratsen.
Maar volgens mij (en mijn voeten, sinds er bijpassende inlegzolen in de schoenen zitten) is deze ambachtelijke electriciteitsloze manier van voetscannen prima. Wat de podotherapeut, die ook over zo'n moderner computergestuurd apparaat beschikt, eigenlijk ook wel beaamde.





woensdag 7 november 2012

pH-neutraal

Scheikunde is een interessant vak. Je kunt er al op de kinderleeftijd over leren, bijvoorbeeld over zuren en basen.

Ook ouders hebben profijt van deze kennis en kunde.
Zo kwam er dankzij zoonlief een doos met zuren-en-basen-experimenten in huis. Nadat hij alle flesjes en potjes uit deze doos uitgeprobeerd had, gingen we op zoek naar meer testmateriaal.
En wat bleek, de zeep- en shampoofabrikanten vrágen er gewoon om om bestudeerd te worden.



Tja, en ik altijd maar denken dat 'pH-neutraal' een zuur/basegraad van 7 betekent...