zaterdag 30 juni 2012

BijzonderMorgen, 1 juli, komen ze terug op aarde, per ruimtecapsule in Kazachstan, de Nederlandse astronaut André Kuipers en zijn collega's Oleg Kononenko en Donald Pettit.

Vanavond was er op tv een voorbeschouwing, waarin onze sympathieke ruimtevaarder enthousiast een rondleiding gaf door zijn tijdelijke huis in de ruimte. Reden om ook weer even de postzegelset te bekijken die ik enkele maanden geleden in huis had gehaald, mooie plaatjes die ik graag hier op het blog deel. 't Valt me trouwens nu pas op dat de 'e' in het logo van de ESA zo lijkt op die van een Nederlandse drogisterijketen.

Heel bijzonder, niet alleen het feit dat de beelden van André's rondleiding door het ruimtestation en de Sojoez capsule zo haarscherp waren (alsof je er zelf bij was - ik herinner me nog dat ik als kleuter eind jaren 60 's nachts uit bed gehaald werd om vage zwart-wit beelden op tv te zien, die de eerste stappen op de maan bleken te zijn - ook een wonder, trouwens, dat filmbeelden ook toen al zó'n enorme afstand konden overbruggen).

Maar vooral ook bijzonder, het prachtige uitzicht op aarde vanuit de 'Cupola', en de foto's die van de aarde gemaakt zijn vanuit de ruimte.
't Maakt ons als mens bescheiden. Wat zijn we klein in het grote geheel! En tegelijkertijd petje af voor onze astronaut en al zijn collega's en medewerkers die toch maar hun best deden en doen, en de kennis in huis hebben, om de ruimte te bevaren.

Morgen komt André Kuipers weer naar huis. Al denk ik, zijn ruimte-enthousiasme zo beziend, dat hij zich in de ruimte net zo thuis voelt.
'n Goede reis, een behouden vaart toegewenst, en toch alvast ook 'Welkom thuis'!Deze kaarten zaten bij de postzegels (meer kaarten van deze ruimtevaartreis kun je laten maken vanaf de website van PostNL [bij 'collecties', ruimtevaart]).
De vraag rijst wel wie deze astronaut is: André Kuipers' naam staat eronder, maar deze liet zijn astronautenpak in de video zien, en op de linker mouw was toch echt de Nederlandse vlag geborduurd en niet de Amerikaanse, en op de rechter mouw het ESA logo met Europese vlaggetjes!

En hieronder een fraaie foto van ons werelddeel. Het is toch ook bijzonder dat de wereld al eeuwen geleden in kaart gebracht werd, waarbij men het zonder plaatjes vanuit de ruimte moest doen. Zoals deze uit de 16e eeuw. En bijzonder dat die land- en wereldkaarten nog grotendeels klopten, ook.
Geen opmerkingen: