zaterdag 1 mei 2010

St. Jordi's dag

Terwijl ik Postvriendin Eva - via de e-mail - uitleg wat Koninginnedag is, ontvang ik van haar een kaart over Saint George's day, Sint Joris' dag.

In Catalonië is 23 april la Diada de Sant Jordi, en ook de Dag van de Roos (el dia de la rosa) en de Dag van het Boek (el dia del llibre).
Op deze dagen gaven mannen vroeger rozen aan vrouwen, en vrouwen gaven boeken aan mannen. Dit alles onder de woorden 'Een roos voor liefde en een boek voor altijd'.

In de moderne tijd heeft deze gewoonte zich wat aangepast en geven mensen elkaar - vrouw en man - een boek. Iets wat voor lezende vrouwen natuurlijk zeer welkom is!

De sterfdag van Sint Joris, 23 april, is ook die van de Spaanse schrijver Cervantes, bekend door zijn boek Don Quichot.

Op deze mooie door Eva gemaakte collage-kaart dan ook een 'postzegel' met een fragment uit Don Quijote de la Mancha.Grappig is dat de Spaanse post deze nep-postzegel voor echt aanzag, waardoor de echte postzegels, waaronder die met de Spaanse schrijfster Carmen Martín Gaite, netjes onaangeroerd bleef.

2 opmerkingen:

Hawwa zei

I'm think finally I'll learn Dutch "reading" your blog (with a translator, of course)!

It's nice to see my "work" in the blog!

"Sant Jordi's dag" it's a very nice day. Women receive roses (maybe also books) and men receive books. And ALL the people is on the street.

Heleen zei

Yes, I agree, St Jordi´s day must be a wonderful day! (though I'd prefer to receive a book above a rose :o) )
I hope to be in Catalonia one day on April 23rd!

Thanks again for your beautiful postcard!