zaterdag 20 februari 2010

1 miljoen giraffen

Op de website van de heel creatieve postcrosser Hildegarde las ik over het project 'One million giraffes'.

De Noorse Ola had zijn vriend Jørgen verteld dat hij uiterlijk 2011 maar liefst een miljoen giraffes zou hebben verzameld.
Dat is niet weinig! Iedereen is dan ook uitgenodigd om te helpen die 1.000.000 giraffen te realiseren.
Alle zelfgemaakte werken zijn welkom, dat wil zeggen, met de hand gemaakt en niet met de computer. Goed, de computer mag wel gebruikt worden voor het inscannen en uploaden, maar het 'creatieve proces' moet door de inzender zèlf uitgevoerd zijn, aldus de regels.
Ook bestaande afbeeldingen van giraffen en dierentuinfoto's tellen niet mee (tenzij je zelf een giraf bent, dan mag je wel een zelfportretfoto inzenden).

Uit de hele wereld stromen ze toe: giraffen! De teller staat inmiddels op bijna 600.000.
En vanavond zijn er in ieder geval nog een stuk of tien bij gekomen. Het hele gezin raakte ineens geïnspireerd! De kinderen hebben flink geknutseld en zelfs manlief tekende een giraf.Deze giraffe maakte ik binnen twee minuten, mijn allereerste staaltje papierknipkunstwerk.
Maar de volgende zal ik met wat meer tijd en aandacht fabriceren (tekenen, schilderen, borduren?!).

Op de website is trouwens nog een aardig (en verslavend) spel: 'Raad de leeftijd van de maker!'
Er zijn statistieken (klik onderaan de website), er is een wereldkaart waarop je kunt zien uit welke landen de afgelopen 24 uur een bezoek aan de website is gepleegd, en ook is er een weblog met de Giraffe van de dag.
En of dat niet genoeg is, het één-miljoen-giraffen project is ook op twitter en facebook te vinden (waar trouwens ook leuke foto's te zien zijn, zoals dit giraffe-portret, gemaakt van een koekje).
Leuk om in te grasduinen. Ook voor niet-giraffenmakers èn kunstenaars met een 'painters block' zijn al deze ingezonden giraffen zonder meer inspirerend!

Geen opmerkingen: